Acné, een chronische aandoening!

Acné of Acne vulgaris is de meest voorkomende huidziekte in onze streken.              Ze ontwikkelt zich tijdens de puberteit door een verandering in de hormoonhuishouding.  Acne vulgaris komt voor bij 90% van de jongvolwassenen (meer bij jongens dan bij meisjes), waarvan er ongeveer 30% medische hulp inroept. Na de puberteit verdwijnt de acné grotendeels, toch blijft een deel, vooral vrouwen, er later nog last van hebben.

Wat is acné?

Acné ontwikkelt zich in verschillende fasen.  Zowel hyperseborroe als hyperkeratose dragen bij tot de ontwikkeling van acné.  Hyperseborroe is een verhoogde talgafscheiding die de huid vetter maakt, we spreken dan van een glimmende huid. Hyperkeratose is een verdikking van de opperhuid met een onregelmatige en/of verminderde afschilfering van de dode huidcellen. Deze twee fenomenen samen zorgen voor het verstoppen van de poriën van de huid, vooral in het gelaat, maar ook ter hoogte van de hals en nek, op het decolleté en de rug.

De eerste fase is hyperseborroe. Door de verhoogde talgproductie kunnen poriën verstoppen en open comedonen vormen, dit zijn de zwarte puntjes. De zwarte kleur ontstaat door oxidatie van talg. Er kunnen ook gesloten comedonen gevormd worden, dit zijn de kleine witte puisjes. Hier werken de hyperseborroe en de hyperkeratose samen. Het stadium met de zwarte puntjes en/of witte puistjes heet acne met retentieletsels (lichte acné). Als de acné ernstiger wordt, spreekt met van acné met ontstekingsletsels of inflammatoire acné (matige acné).           Hier is de bacterie Propionibacterium acnes de boosdoener, die leeft vooral graag in een vetrijke en zuurstofarme omgeving. De bacterie nestelt zich in een gesloten comedone, waar ze gaat vermenigvuldigen en een ontsteking gaat veroorzaken. We zien hier rode puistjes (papels) die kunnen etteren (pustels). In ernstige gevallen ontsteekt het volledig haarzakje, dit barst open met de vorming van diepe en uitgebreide ontstekingen of cysten. Men spreekt hier van acné conglobata (ernstige acné).

Acné behandelen

Acné wordt in de eerste plaats behandeld door je dagelijkse ritueel van reinigen, verzorgen en eventueel corrigerengoed te volgen. Wist je dat juist reinigen en verzorgen ook het geheim is om minder rimpels te krijgen op latere leeftijd? 😉

Indien dit onvoldoende is, kan in overleg met je huisarts of dermatolooggestart worden met specifieke crèmes of medicatie zoals antibiotica of isotretinoïnes. Gebruik de medicatie zoals voorgeschreven, anders krijg je de acné moeilijk onder controle.

Het juiste ritueel

 • Reinig ’s morgens en ’s avonds de huid
 • Wekelijks reinigen met behulp van een scrub of masker
 • Gebruik verzorgingsproducten die aangepast zijn voor (het type) acné-huid. De nachtverzorging mag sterker zijn de dagverzorging.
 • Bescherm je huid tegen de zon
 • Gebruik make up die niet-comedogeen is. Deze zal de poriën niet verstoppen.
 • Pruts niet aan de puistjes, dit leidt tot littekens.

Enkele tips bij het reinigingsritueel.

Wanneer men start met reinigen, gaat de acné in de meeste gevallen eerst verergeren. Dit komt doordat men de poriën van de huid begint uit te zuiveren. Na een 3-tal weken zal een verbetering merkbaar zijn.

Niet te snel resultaat verwachten, geduld is een mooi deugd. Ook niet teveel switchen tussen verschillende producten, hierdoor raakt je huid in de war.

Een acné-gevoelige huid is heel reactief. Als je een scrub wil gebruiken om de dode huidcellen te verwijderen, doe dit dan niet te enthousiast en maximum één maal per week. Zo kan je een acné-opstoot voorkomen. In plaats van een scrub kan een zuiverend masker gebruikt worden

Reinigingsproducten voor acné-huid hebben de neiging om de huid uit te drogen. Dag- en nachtcrèmes moeten de huid dus ook goed hydrateren. Als de huid te droog wordt, is dit een trigger voor de huid om nog meer talg te produceren, met meer kans op verstopte poriën als gevolg.

Gebruik voor de reiniging van je huid producten die aangepast zijn aan acné-huid. Deze producten hebben een diepere reinigende werking dan de gewone reinigingsproducten. Ze zijn (normaal gezien) ook zeepvrij, aangezien zeep een vet is en mee de poriën kan helpen verstoppen.

Invloeden op acné

 • Zon:
  • je huid wordt gevoeliger voor zonlicht door je anti-acné-behandeling, gebruik dus regelmatig een zonnecrème met voldoende hoge UV-factor. Deze heeft twee voordelen: je huid zal niet verbranden en er is een kleiner risico dat acné-littekens bruin gaan verkleuren. Deze hyperpigmentatie kan blijvend zijn, hou hiermee rekening in de zomer én tijdens de wintersportvakantie.
  • De zon gaat de huid uitdrogen wat op het eerste zicht een positief effect op de acné kan hebben. Ze zorgt echter ook voor een verdikking van de huidwaardoor er na enkele weken een opstoot van acné zal plaatsvinden.
 • Voeding: vooral de voeding die veel suikers bevat is stimulerend voor acné. Gezond eten helpt om de huid gezond te houden, je huid verzorgen van binnen uit!
 • Medicatie: Steroïden en Lithium kunnen acné uitlokken.
 • Hormonaal: puberteit, premenstrueel syndroom en zwangerschap kunnen acné bevorderen.
 • Stress en vermoeidheid kunnen acné uitlokken
 • Roken bevordert acné
 • Luchtvervuiling werkt acné in de hand

Producten aangepast aan de acné

 • Reinigen en zuiveren
  • De meest diepgaande werking heeft de wasgel (La Roche posay, Vichy, Uriage). Deze moet afgespoeld worden met water. Een wascrème (Uriage) bestaat ook en gaat minder uitdrogen, goed voor volwassenen die nog last hebben van acné. Voor volwassenen met acné bestaat ook een zuiverendelotion (Lierac) om ’s avonds onder de nachtcrème te gebruiken.
  • Als je niet wil naspoelen of het moet iets sneller gaan, dan is er het micellaire water om met een wattenschijfje het gelaat te reinigen. De zuiverende werking is hier wel minder diep.
  • Na het reinigen kan de huid nog dieper gezuiverd worden met behulp van een adstringerendelotion (La Roche Posay). Deze gaat bijkomend de poriën terug sluiten zodat “vuiltjes” niet snel terug in de poriën kunnen.
  • Wekelijkse reinigingen zijn de scrub/peeling (Vichy, Widmer) (één keer per week) en het masker (Vichy, Uriage) (twee tot drie keer per week)
 • Verzorgen
  • Gebruik verzorgingsproducten die aangepast zijn aan je type acné, die zijn veel aangenamer:
   • Bij hyperseborroe: een matterende crème (La Roche Posay, Uriage)
   • Bij lichte acné: een keratolytische crème (La Roche Posay, Uriage)
   • Bij matige acné: een crème tegen onzuiverheden en die littekens corrigeert (Vichy, La Roche Posay, Uriage, Widmer, Lierac)
   • Bij ernstige acné, naast de uitdrogende medicatie: crème die gaat hydrateren (La Roche Posay, Uriage) zonder vetten, maar die wel de lipidenproductie van de huid herstelt
  • Als aanvulling kan een anti-inflammatoire gel (La Roche Posay) of pasta (Uriage) gebruikt worden, die lokaal op het puistje wordt aangebracht.
 • Corrigeren en opmaken
  • Corrigerende pennetjes (Vichy, Widmer) worden lokaal gebruikt.    Ze drogen het puistje uit en camoufleren het met hun bruine teint.
  • Er is make up die aangepast is aan de acné-huid. Deze bestaat in crèmes die via een borstel (Les Couleurs de Noir) of met de vingers (Dermablend 3D) goed aan te brengen zijn. Er is ook make up lijn (Cent pur Cent) die enkel uit poeders bestaan en dus zeker acné-vriendelijk.
  • Vergeet zeker niet om elke avond je make up te verwijderen.
  • Wekelijks je borstel reinigen en ontsmetten zal je huid ook ten goede komen. We leggen je graag uit hoe je dat moet doen!

Heeft u vragen over de juiste reiniging, verzorging of make up? Kom gerust binnen voor meer info. We zijn steeds blij met een vraag naar meer info 😉                               U bent van harte welkom!

We hebben ook testers ter beschikking als u twijfelt voor een bepaalde kleur van make up. Soms zijn er demo dagen waar u make up advies krijgt van een schoonheidsspecialiste.

Bron:
https://www.laroche-posay.nl/vette-huid-gezicht/acne-oorzaken-symptomen-en-behandeling/a6167.aspx
https://www.nl.eucerin.be/huidproblemen/acne-prone-skin/acnegevoelige-huid-algemeen
https://www.eau-thermale-avene.be/nl_BE/expert-huid/acne
Leave a reply