Alcohol en alcoholintoxicatie

Alcohol en feestdagen, ze blijven met elkaar verbonden. Een glaasje aperitief bij de hapjes, een glaasje wijn of bier bij de maaltijd, een digestieve na een lekkere maaltijd, Cava of Champagne met Nieuwjaar,… De mogelijkheden zijn veelvuldig 😀, om het dan nog niet te hebben over de snelheid waarmee de glazen met alcohol gedronken worden, en of er al dan niet wordt afgewisseld met alcoholvrije dranken (bij voorkeur water).

Alcohol in ons lichaam

Alcohol is een toxische stof die de werking van ons centraal zenuwstelsel (de hersenen) en bepaalde organen (zoals irritatie/beschadiging van slokdarm, maag, dunne darm, lever, nieren…) gaat beïnvloeden. De invloed op onze hersenen is er al na 10 minuten en zorgt voor een wijziging van ons gedrag; deze effecten zijn uiteenlopend: euforie, slaperigheid, emotioneler, agressie,… Na 20 minuten bereikt alcohol de lever en begint de afbraak ervan. Pas 45 minuten na inname van een glas alcohol wordt de hoogste concentratie ervan in het bloed gemeten.

Bij inname van alcohol komt dit via de mond en de slokdarm in de maag en nadien in de dunne darm. Alcohol wordt voor een klein deel opgenomen via de slijmvliezen in de mond en via de maag. De opname gebeurt voornamelijk via de dunne darm. Onze lever die instaat voor het ontgiften van ons lichaam gaat alcohol afbreken. Slechts een klein deel (5%) alcohol gaat het lichaam verlaten via ademhaling, zweet en de nieren (urine).

Als alcohol wordt gedronken heeft dit een effect op het lichaam. Dit effect is afhankelijk van:

 • Geslacht: vrouwen hebben minder lichaamsvocht én minder alcohol dehydrogenase (enzym dat alcohol afbreekt) in vergelijking met mannen. Hierdoor hebben vrouwen dus sneller een hoger alcohol promille in het bloed.
 • Gewicht: hoe groter en hoe zwaarder een persoon, hoe meer lichaamsvocht in het lichaam aanwezig, hoe minder snel het alcohol promille in het bloed stijgt bij alcoholinname.
 • Ervaring: hoe vaker men alcohol drinkt, hoe meer enzymen ons lichaam aanmaakt om deze alcohol te verteren en hoe meer men moet drinken om een bepaald alcohol promille in het bloed te bekomen.
 • Leeftijd: bij kinderen nemen de hersenen meer relatief volume in het lichaam in ten opzichte van volwassenen omdat kinderen (en hun hersenen) nog niet volgroeid zijn. Als een kind alcohol drinkt gaat er dus veel meer alcohol naar de hersenen.

Promille in functie van het aantal glazen alcohol met het effect op het lichaam:

 • 0.5 promille – 2 glazen – Er is concentratievermindering, ontremming.  Je bent in de wind.
 • 1.0 promille – 4 à 5 glazen – Je bewegingen worden minder gecontroleerd. Je zintuigen gaan een beetje achteruit. Je bent dronken
 • 2.0 promille – 8 à 10 glazen – Je strompelt en kan niet meer duidelijk praten, je hoort minder waardoor je luider praat, je ziet minder goed met vooral tunnelzicht. Je bent emotioneel niet zo stabiel. Je bent erg dronken.
 • 3.0 promille – 13 à 15 glazen – Je hersenen zijn nu zo gebaad in de alcohol dat je bijna niet meer op prikkels kan reageren en je begrijpt niet meer wat er in je omgeving gebeurt.
 • 4.0 promille – 16 à 20 glazen – Je valt in een slaap waaruit je moeilijk kan gewekt worden
 • 5.0 promille – 20 à 25 glazen – Je bent in een coma, je hersenen kunnen je ademhaling en je hartslag niet meer op peil houden. Deze functies kunnen uitvallen met de dood als gevolg.

Alcohol wordt afgeraden bij werken, studeren, sporten , verkeersdeelname, zwangerschap en borstvoeding. Het is ook absoluut af te raden om alcohol te combineren met medicatie (steeds met uw arts overleggen) of drugs. Daarnaast heeft alcohol een negatieve invloed op de kwaliteit van de slaap, op het vetmetabolisme in het lichaam, bij seksuele betrekkingen, op de vruchtbaarheid, op de concentratie en het geheugen, op de lever,…

Een “veilige” consumptie van alcohol is maximum 10 glazen per week waarbij minimum 2 alcoholvrije dagen. Om de gewoonte van de alcoholconsumptie te vermijden.

Alcohol wordt in ons lichaam afgebroken aan een snelheid van 1 standaardglas per 1,5u. Stel dat je om 21u ’s avonds begint te drinken en je drinkt 10 glazen bier, dan duurt het 15u (dus tot ’s middags!) vooraleer je lichaam de alcohol volledig afgebroken heeft. Je bent ’s morgens als je met de auto rijdt in het verkeer dus nog steeds strafbaar. Dit is de reden waarom er soms ’s morgens vroeg nog alcoholcontroles worden gehouden.

Er zijn geen werkende manieren om de afbraak van alcohol te versnellen en dus sneller nuchter te worden! Of je koffie drinkt, een koude douche neemt, veel beweegt of de frisse lucht opzoekt, speelt geen enkele rol. Mogelijk zal je je even meer nuchter voelen, maar er verandert niets aan het alcoholgehalte in je bloed. Ook bepaalde ontnuchteringsmiddeltjes, die o.a. via internet aangeboden worden, zijn nep en kosten enkel geld.

Een leuke tool om je alcohol gehalte in je bloed te berekenen op een bepaald moment: https://www.alcoholhulp.be/alcoholcalculator.

Alcohol en deelnemen aan het verkeer gaan niet samen. Zelfs onder invloed met de fiets rijden is strafbaar! In deze link vind je de consequenties terug van toch achter het stuur te kruipen met één of meerdere glaasjes op: https://mijnboete.be/alle-overtredingen/alcoholintoxicatie/alcohol-intoxicatie-bij-ongeval/

Alcoholintoxicatie

Een alcoholintoxicatie komt het snelst voor bij jonge kinderen (door bv. per ongeluk van een glas te drinken), bij vrouwen, bij laag lichaamsgewicht, indien er geen voedsel in de maag zit, wanneer op korte tijd veel wordt gedronken (binge drinken) en bij minder ervaren drinkers.

Kenmerken van een alcoholintoxicatie:

 • Van verwardheid tot comateuze toestand (er is een sterke stimulus nodig om de persoon te wekken)
 • Hogere polsslag, maar verlaagde bloeddruk, tot zelfs hartstilstand
 • Lichaamstemperatuur is lager dan normaal (onderkoeling)
 • Zware ademhaling tot zelfs ademhaling die kan uitvallen
 • Wijde pupillen (slecht zien)
 • Evenwichtsstoornissen/draaierigheid
 • Beschadiging aan hersenen, maag, lever, nieren,…

Wat te doen bij alcoholintoxicatie?

 • Schakel medische hulp in, ook bij twijfel, alcoholintoxicatie is een medische urgentie!
 • Laat de persoon met de intoxicatie nooit alleen
 • Breng de persoon naar een rustige, koele kamer
 • Probeer bewusteloosheid te voorkomen door rustig te blijven praten en vragen te stellen
 • Indien toch bewusteloos, leg de persoon in de stabiele zijligging (er is risico op braken)

 

Bron:
https://www.kuleuven.be/studentenvoorzieningen/gezondheid/preventie/dossiers/alcohol.html
https://www.jellinek.nl/onderwerp/alcohol/algemeen-alcohol/
https://www.alcoholhulp.be/alcohol-verwerking
Leave a reply