Hoe diabetespatiënten op de zomerhitte voorbereiden

De zomer is weer in het land, en meteen ook allerlei vakantieplannen, buitenactiviteiten en zonovergoten dagen. Het is dus raadzaam om diabetespatiënten op enkele specifieke risico’s bij warm weer en op vakantie te wijzen. 

Waarop moeten diabetespatiënten tijdens de zomer letten?

Net als vele anderen willen diabetespatiënten met volle teugen van de zomer genieten. Gezonder leven, meer bewegen, minder stress, zijn wellicht gemakkelijker haalbaar tijdens de zomer… maar jammer genoeg gaat diabetes niet op vakantie. Integendeel, warmte en vakantie kunnen bepaalde specifieke risico’s verhogen.

De vicieuze cirkel van uitdroging

Eerst even opfrissen, uitdroging kan de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verhogen. Tijdens de zomer neemt het vochtverlies door zweten toe. Zo is bijvoorbeeld lichamelijke activiteit bij hitte, zonder voldoende te drinken, gevaarlijk. Bovendien kunnen verschijnselen van hypoglykemie, zoals zweten of versneld hartritme (tachycardie), ten onrechte aan de inspanning worden toegeschreven en zo miskend blijven. 

Daarnaast leidt hyperglycemie tot verhoogde urineproductie en bepaalde behandelingen met diuretica of andere geneesmiddelen met gastro-intestinale effecten kunnen uitdroging in de hand werken.  Tot slot kan uitdroging de opname van insuline verminderen.

Enkele tips voor diabetespatiënten

Drink genoeg: Vooral water! Vermijd drank met cafeïne, suiker of alcohol. Let goed op voor hypo- en hyperglycemie: Controleer bij warm weer frequenter uw bloedsuikerspiegel om snel de nodige maatregelen te kunnen nemen. Schenk aandacht aan de tekenen van hypo- en hyperglycemie en weet hoe u moet reageren.

Pas uw sportactiviteit aan

Vermijd hitte, plan de activiteit in een ruimte met airco of buiten de warmste uren. Ga wandelen op een koele plaats. Vergeet niet om voldoende en vaak te drinken, maak kleine flesjes water klaar en hou ze binnen handbereik. Controleer uw bloedsuikerspiegel vóór, tijdens en na uw activiteit. Pas zo nodig uw insulinedosis aan.

Zonnebrand, zonnesteek en zonneslag

Aangepaste bescherming tegen de zon voorkomt niet alleen melanomen, maar is werkelijk van fundamenteel belang bij diabetespatiënten. Verbranding door de zon veroorzaakt immers een ontstekingsreactie en fysiologische stress, die de bloedsuikerspiegel verhogen.
Personen met diabetes of andere chronische hartaandoeningen zijn vatbaarder voor een zonnesteek. Bepaalde macrovasculaire verwikkelingen kunnen immers de zweetklieren aantasten.

Enkele tips voor diabetespatiënten

Bescherm je tegen de zon en de hitte: met zonneproducten, ruim zittende kleding, parasols, enz, en zoek de schaduw op. Let op alle mogelijke verschijnselen van een zonnesteek of zonneslag. Ga bij twijfel meteen naar de dienst Spoedgevallen. 

Focus op diabetische voet

Wij weten dat een wondje of sneetje op een diabetische voet tot een ernstige infectie of verzwering kan leiden. Diabetespatiënten voelen minder goed hindernissen zoals kleine rotsen, stenen, schelpen en heet zand wanneer zij op blote voeten lopen. Warmte verhoogt bovendien het risico op een atletenvoet, schimmelinfecties of blaren.

Enkele tips voor diabetespatiënten

Bescherm uw voeten: vermijd blootsvoets rond te lopen op het strand, in het zwembad of op de rotsen. Draag gemakkelijke, goed passende schoenen en zachte, naadloze sokken. Inspecteer uw voeten: controleer elke wond, snee, blaar, rode vlek, enz.

Bewaar materiaal en geneesmiddelen op een koele plaats

Hoge temperaturen kunnen de farmacodynamische eigenschappen van geneesmiddelen veranderen en de opname van insuline verhogen.  De warmte kan ook de bewaring van bepaalde geneesmiddelen, bloedsuikertests of bloedsuikermeters verstoren.

Enkele tips voor diabetespatiënten

Bescherm uw geneesmiddelen en materiaal tegen de hitte. Controleer inde bijsluiter op welke temperatuur u ze moet bewaren.  Laat uw insuline en teststroken nooit achter in een hete wagen, op het strand, in volle zon, enz., leg uw insuline ook nooit in de diepvriezer of op ijs.

Het is vakantie, ik vergeet alles!

Tijdens de vakantie is de verleiding groot om alles te vergeten, zelfs onze ziekte… Wij willen de routine en de regelmatige verplichtingen van diabetes even van ons afzetten. Zo zijn diabetespatiënten tijdens de vakantie vaak minder therapietrouw.

Enkele tips voor diabetespatiënten

• Controleer uw bloedsuikerspiegel meer dan gewoonlijk

• Wees stipt met uw voeding, het toezicht op uw bloedsuikerspiegel en de inname van uw geneesmiddelen. 

• Bereid uw vakantie en uw reis voor: door samen met uw art medicatie te bespreken, uw voorschriften, de bewaaromstandigheden, de nodige aangiftes, attesten, enz. te regelen.

Bron: https://now.mymsd.be/nl/pr/hoe-diabetespatienten-op-de-zomerhitte-voorbereiden.html

Leave a reply