Hyaluronzuur

Overal waar je kijkt, is hyaluronzuur aanwezig. Zowel in voedingssupplementen als in cosmetica, in medische hulpmiddelen bij kleine kwaaltjes, maar ook bij gewrichtsproblemen.

Wat is hyaluronzuur?

Hyaluronzuur behoort tot de glucosaminoglycanen. Het is een stof die door het lichaam zelf wordt aangemaakt en ook afgebroken. Hierdoor heeft men verschillende groottes hyaluronzuur in het lichaam die er elk hun plaats hebben. De aanmaak van hyaluronzuur vermindert wel bij het ouder worden. Dit verklaart ook de vermindering aan stevigheid en elasticiteit van de huid, maar de slijtage van het kraakbeen.

Hyaluronzuur zorgt voor hydratatie, helpt bij de stofwisseling en heeft een sterk herstellend vermogen bij beschadiging van de huid. Het bevindt zich vooral in bindweefsel, zenuwcellen en in de huid, het vormt ook het glasachtig lichaam in het oog (een 1% hyaluronzuuroplossing).

Hyaluronzuur kan heel veel water binden, tot 1000 keer zijn eigen gewicht. Het geheel is daardoor weinig samendrukbaar, waardoor het ideaal als stootkussen kan dienen, zoals in bijvoorbeeld de tussenwervenschijven. Het is ook een ideaal smeermiddel en stootkussen in de gewrichten.

Hyaluronzuur bevindt zich ook in de huid. Met behulp van zijn verschillende groottes gaat die in elke huidlaag voor de nodige hydratatie, stevigheid, elasticiteit en volume zorgen.

Waar wordt het voor gebruikt?

Gebruik in de geneeskunde

Hyaluronzuur werkt huidherstellend, houdt veel vocht vast (hydratatie), werkt goed als smeermiddel en als schokdemper. Hyaluronzuur kan aangevuld worden, wat welkom is aangezien de eigen aanmaak door het lichaam vermindert met de jaren.

Enkel toepassing die je bij ons kan vinden:

  • Inspuiting in de gewrichten of tussen de wervels (in overleg met arts)
  • In oogdruppels (bv. Thealoz Duo)
  • Bij wondjes / aften in de mond (bv. Gengigel)
  • Bij anale kloofjes of speen (bv. Micro H gel en doekjes)
  • Bij wonden, lichte schaafwonden,… (bv. Hyalo4 gel of créme)

Gebruik in de cosmetica

Hyaluronzuur in orale producten wordt goed opgenomen, hiervan gaat ongeveer 90% naar de huid, daarnaast gaat nog een deel naar de gewrichten en bindweefsels. (bv. Beléne ampulen of Pure Hyaluronzuur capsulen). Een optimaal resultaat wordt bekomen door naast de inname van hyaluronzuur voldoende water te drinken, dit is 1,5 tot 2l per dag (opgelet luister steeds naar je arts, bij sommige aandoeningen moet waterinname beperkt worden).

Hyaluronzuur is alom tegenwoordig in de cosmetische producten. Het zit bijna in alle dagcrèmes, nachtcrèmes en serums. Verschillende merken zetten hier op in omwille van zijn hydraterende eigenschappen en het optisch laten vervagen van (fijne) rimpeltjes.

  • Bij Louis Widmer bevatten alle anti-verouderingsproducten reeds hyaluronzuur.

  • Dit is ook het geval bij Eucerin. Hun nieuw product is een nachtverzorging met peeling en serum in 1 flacon.

  • Vichy heeft 3 nieuwe producten die hyaluronzuur gaan boosten: oogpatchen die na een nacht inwerken een stralende blik geven, ideaal om de nacht voor een feest aan te brengen en nu ook een masker en bijhorende dagcrème.

  • Bij Lierac zit hyaluronzuur overal in verwerkt, ook al in hun reinigend micellair water. Lierac heeft daarnaast ook “La Cure” uitgebracht, dit is een hyaluronzuur-shot, kuur van 28 dagen, voor het gelaat en decoleté.

De nieuwe trend is om geconcentreerde producten in kuurvorm te gebruiken. Bv. Fillerina, een kuur van 2 weken heeft een resultaat van 2-3 maanden. Deze hyaluronzuur matrix heeft verschillende hyaluronzuren van verschillende ketenlengten die elk op een ander diepte in de huid hun werk gaan doen. Het is heel efficiënt en kan zelfs heel diepe rimpels tot de helft vermidderen.

Fillerina bestaat in 3 gradaties, graad 1 is vooral hydrateren en voor meer volume ter hoogte van de jukbeenderen te creëren. Graad 2 is sterker en gaat iets dieper ook rimpels vervagen. Graad 3 is de sterkste en gaat het diepst in de huid om daar de iets grotere rimpels aan te pakken. Dit is de stap voordat men naar botox-injecties overgaat.

 

Bron
http://www.purecaps.be/nl/product/acide-hyaluronique-HYA3BE-nl
https://www.nl.eucerin.be/producten/ouder-wordende-huid
https://www.vichy.be/nl/liftactiv/lijn/r859.aspx
https://www.fillerina.be/
Leave a reply