Veranderingen aan het voorschrift, wat verandert er nu eigenlijk?

Vanaf 1 januari 2020 moeten zoveel mogelijk voorschriften elektronisch worden aangemaakt. Elk voorschrift krijgt hierdoor een unieke code. Een arts moet dus goed opletten als er verschillende voorschriften worden afgedrukt. Sommige printers durven wel eens meerdere kopieën maken van één voorschrift.

De handgeschreven voorschriften moeten nu een uitzondering worden. Ze mogen enkel gebruikt worden:

 • buiten het kabinet (bv. bij een huisbezoek, in een RVT,…)
 • door artsen ouder dan 64 jaar 
 • bij overmacht (panne bij eHealth, geen INSZ van de patiënt gekend in België, of nog niet aangemaakt, zoals pasgeboren baby’s of in heel dringende en dus noodzakelijke omstandigheden)

Voorschrift, oud model

Momenteel zijn er nog voorschriften die opgesteld zijn volgens het oude model. Deze vermelden een datum van voorschrijven en eventueel een datum van uitgesteld voorschrift (uitvoerbaar vanaf volgende datum). Dit zijn voorschriften die opgesteld zijn voor 1 november 2019.

 • Indien de arts geen voorschrijfdatum vermeldt: voorschrift is niet geldig na 1 februari 2020. Voor een voorschrift zonder datum nemen we aan dat dit is voorgeschreven op 1 november 2019.
 • Indien de arts wel een datum vermeldt wanneer het voorschrift wordt aangemaakt: het voorschrift is drie maanden houdbaar dag op dag na deze datum. Bv. arts maakt voorschrift op 30 oktober 2019, dan is dit geldig tem 29 januari 2020.
 • Indien de arts de voorschrijfdatum vermeldt en een datum heeft ingevuld in het vakje “uitvoerbaar vanaf volgende datum”, dan is het voorschrift drie maanden geldig dag op dag na deze 2e datum. Bv. arts maakt een voorschrift op 30 oktober 2019 met uitvoerbaarheidsdatum 1 januari 2020, dan is het voorschrift geldig vanaf 1 januari 2020 tem 31 maart 2020.

Dit is zo voor de terugbetaalde en niet-terugbetaalde medicatie !!! Alles kan maar maximum 3 maanden meegegeven worden. Elektronische voorschriften verdwijnen van de server na 3 maanden, gewone voorschriften zijn niet meer geldig, wij krijgen die niet meer uitbetaald.

Voorschrift, nieuw model

De nieuwe elektronische voorschriften krijgen steeds 2 data: 1e datum is de dag dat het voorschrift wordt aangemaakt, 2e datum is tot wanneer het voorschrift geldig blijft en tot wanneer er terugbetaling is. 

De geldigheid van het voorschrift is ook van toepassing op niet-terugbetaalde geneesmiddelen. 

Bv. de arts maakt een voorschrift op 3 februari 2020 met geldigheid tot en met 

 • 2 mei 2020, dit is de gewone geldigheid van drie maanden. Als bij een handgeschreven voorschrift de 2e datum niet wordt ingevuld, wordt de geldigheid van het voorschrift van 3 maanden aangenomen.
 • 2 maart 2020, dit is een kortere geldigheidsperiode van slechts één maand!
 • 2 februari 2021, dit is de maximale geldigheid van 1 jaar, de medicijnen op dit voorschrift zijn ook 1 jaar aan terugbetaling te krijgen!

Er kan ook een 3e datum ingevuld worden, deze geeft aan vanaf wanneer dit voorschrift mag uitgevoerd worden. Hierbij moet wel opgelet worden dat deze 3e datum dan niet in conflict komt met de einddatum van het voorschrift. Bv. de arts maakt een voorschrift op 3 februari 2020, uitvoerbaar vanaf 3 april 2020 en einddatum voorschrift 

 • 2 mei 2020: dan is het voorschrift enkel geldig en terugbetaald vanaf 3 april 2020 tem 2 mei 2020.
 • 2 maart 2020: dit is geen geldig voorschrift door een conflict van de 2e en 3e datum, uitvoerbaarheid vanaf 3 april 2020 ligt na einddatum 2 maart 2020.
 • 2 februari 2021: dit voorschrift kan vanaf 3 april 2020 tem 2 februari 2021 afgehaald worden aan terugbetaling.

Indien u nog vragen heeft, kom zeker langs in de apotheek. We helpen je graag verder!

Leave a reply