Verkoudheid

Verkoudheid

Er bestaan meer dan 200 verschillen virussen (Adenovirussen, Rhinovirussen, Coronavirussen, Respiratoir Syncytiale Virussen,…) die ons lichaam kunnen aanvallen en verkoudheid veroorzaken. Er bestaan slechts kleine verschillen in besmettelijkheid van de kiemen en ernst van de symptomen. Hierdoor kan in de praktijk geen verschil gezien worden tussen de verschillende verkoudheden, dit kan enkel op laboniveau. Labotesten worden vaak enkel uitgevoerd bij opname in het ziekenhuis.

Ons lichaam heeft eigenlijk een goede weerstand. We krijgen dan ook slechts een 4-tal verkoudheden per jaar, gemiddeld. Bij kleine kinderen is de weerstand iets minder, bij hen is een gemiddelde van 10 verkoudheden per jaar normaal.

Een verkoudheid is meestal heel onschuldig en gaat vanzelf over. Bij een verkoudheid worden vooral de symptomen behandeld. Verkouden zijn is geen pretje en zo wordt meer comfort gegeven.

Antibiotica hebben geen zin bij verkoudheid, tenzij bij (bacteriële) complicaties en die zijn pas na een 4-5 dagen pas te merken.

Hoe ontstaat een verkoudheid?

Als je voldoende antistoffen hebt, kan je een virus snel de baas en zal de verkoudheid niet doorbreken. Als je weerstand echter verzwakt is door vermoeidheid, stress, vorige verkoudheid of andere ziekte, kan je verkouden worden.

Bij een verkoudheid dringt een bepaald virus het lichaam binnen via de neus, mond of ogen. Deze dringen binnen via slecht gewassen handen na hoesten of niezen, maar ook door rechtstreeks inademen van heel kleine druppels die vrijkomen door hoesten, niezen en zelfs bij praten. Een verkoudheid is dus heel besmettelijk.

Het virus gaat in de bovenste luchtwegen het slijmvlies infecteren. Hierdoor gaan deze zwellen en ademen door de neus wordt moeilijker. Hier gaat meer slijm (en vocht) geproduceerd worden om de irriterende stoffen te doen wegvloeien. Hoe langer het slijm zich kan blijven opstapelen in de luchtwegen en groter de infectie kan worden. Vandaar ook onze natuurlijke reflex om te niezen en te hoesten en zo het slijm te verwijderen. Snuiten doet het erger worden van de verkoudheid voorkomen, vandaar het belang om kinderen zo snel mogelijk de snuit-techniek aan te leren.

De meest voorkomende symptomen zijn verstopte neus, loopneus, niezen, keelpijn, hoofdpijn, eventueel hoesten (vooral bij kinderen), duizeligheid, koorts (vooral bij kinderen) en spierpijn.

Wist je dat je…

Onze neus gebruiken we om te ademen, te ruiken, te proeven en te spreken. Als je verkouden bent, heeft dat dus een impact op ademhaling bij inspanning (kortademig), geur, smaak en klank van je stem.

Door tocht, afkoeling of koude word je niet ziek. Er is altijd een virus nodig. In de winter ben je vatbaarder voor een verkoudheid omdat mensen veel meer binnen zitten en minder ventileren.

Aan de kleur van slijm uit de neus of opgehoest uit de onderste luchtwegen kan men niet weten of de verkoudheid veroorzaakt wordt door een virus of een bacterie.

Hoe verzorg je een verkoudheid?

 • Voldoende drinken: water, thee, soep,… Liever geen koffie, energiedrankjes of alcoholhoudende dranken, die zijn energievreters en vocht afdrijvend.
 • Neus spoelen en vrij maken met zoutoplossing, eventueel in 2instantie een decongestivum gebruiken (maar dit droogt uit, maakt suf en verstoort de slaap en is max 5 dagen te gebruiken).
 • Stomen in een warme douche of boven een kom met heet water helpt om de neus vrij te maken. Essentiële oliën kunnen helpen op voorwaarde van juist gebruik.
 • Zorg voor je comfort: neem iets tegen koorts of grieperig gevoel (bv. paracetamol, overschrijd de dagdosis van 4 x 1g per dag niet!).
 • Voldoende rusten, ga op tijd naar bed.
 • Hygiëne maatregelen: handen wassen, niezen in elleboogholte of in zakdoek, geen handen schudden,…
 • Ventileer de kamers voldoende en gebruik eventueel een luchtbevochtiger.
 • Wandelen in de frisse lucht en in daglicht geeft een opkikker.
 • Roken of rokerige ruimtes vermijden, dit irriteert alleen maar.
 • Geduldig zijn, een verkoudheid duur een vijftal dagen.
 • Raadpleeg een arts als de verkoudheid erger wordt na vijf dagen, bij ademnood, bij koorts die langer duurt dan drie dagen of wanneer er na 10 dagen gewoon geen beterschap is.
Leave a reply